Menu
kozijnen-dakkapel-1
logo eenmzk

Aannemersbedrijf Roger Michels

Robert coacht, maar je maakt zelf de keuzes

Zwaar weer

Als er iemand weet wat in zwaar weer zitten betekent, is het Roger Michels van het gelijknamige aannemersbedrijf. Als hij in 2005 voor zichzelf begint, groeit het bedrijf rap. De hoogtijdagen zorgen voor enorme werkdruk onder het personeel. En dat leidt tot fouten. Roger: “Die zag ik te laat. Dat heeft me veel geldgekost. Ik besloot alleen met mijn eigen mensen verder te gaan. Dat ging beter, tot de crisis toesloeg. Het is dan 2009.”

De stekker eruit of saneren

Tijdens een netwerkbijeenkomst ontmoet hij Robert Soethout van Eragin. “Robert wierp een blik op de cijfers en opende mijn ogen. De keuze was simpel: de stekker uit het bedrijf óf saneren. Maar Robert maakt die keuze niet voor je. Die moet je zelf nemen én er voor 100% achter staan. Toen ik de knoop doorhakte om te saneren, begeleidde hij me met zijn kennis bij dat ingewikkelde traject.

Professionaliteit

Een moeilijk traject ook. Met ontslaggesprekken en lastige onderhandelingen met crediteuren. Mensen sparen je ook niet hoor, in mailwisselingen en telefoontjes. En als bouwer ben je vaak geen prater. Robert voerde de gesprekken, samen met mij. Hij nam veel ballast van me over. Een emotioneel zware tijd. Dankzij de afstand die Robert heeft tot mijn bedrijf, gebeurde alles op uiterst professionele wijze.”

Ondanks de sanering, gaat het mis als Roger een grote klant verliest. “Ik zie dan geen andere uitweg dan het faillissement aanvragen. Ook op dat moment is Robert onmisbaar. Daar komt veel bij kijken en Robert leidt zo’n traject in goede banen. Zelden heb ik in zo’n korte tijd zoveel geleerd!”

Nieuw ondernemingsplan

Een doorstart is er gelukkig snel, mede dankzij de goede afhandeling. “Maar als ik mijn nieuwe plan presenteer, zet Robert er een rode streep door: Kijk niet vanuit je oude bedrijf. Maar leer van je ervaringen, en maak een geheel nieuw ondernemingsplan.

Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Ik ben wezenlijk anders gaan ondernemen dankzij hem, met name op het financiële vlak. Minder impulsief en voorzichtiger met investeren. Ook budgetteer ik nu voor het hele jaar en heb ik veel meer inzicht in calculaties. Dat is voor mijzelf prettig, maar ook voor mijn klanten. Ik weet nu precies wat eruit gaat en erin komt. Het werk loopt beter. Robert wijst me erop om vooral mijn sterke kanten beter naar voren te laten komen. De sessies met hem confronteren soms, maar brengen vooral rust en overzicht.

Bedachtzamer

Ambities blijf ik als ondernemer houden, maar ik handel bedachtzamer. Het geeft me rust en vertrouwen om met mijn ondernemersvragen bij Robert terecht te kunnen. Af en toe een sparsessie, die houd ik er voorlopig in.”

Meer weten?
Wil je meer weten over Roger Michels en zijn aannemersbedrijf? Volg dan deze link naar zijn website.

Sluiten