Menu
11-woningen-bossche-goirke-3
image001

Aannemersbedrijf Houtepen B.V.

Houtepen heeft weer een stevig fundament

Schat aan ervaring

“Ik loop al wat jaren mee in de bouwwereld. Bovendien bestaat Aannemersbedrijf Houtepen al sinds 1924. Een onderneming met een schat aan kennis en ervaring. Ik nam in het verleden meer dan eens ingrijpende beslissingen om mijn bedrijf gezond te houden. Toch kwam er een moment dat ik met vragen rond bleef lopen. Hoe houd ik mijn bedrijf ook in de huidige gespannen markt rendabel?” Aan het woord is Geert-Jan Houtepen, directeur van Aannemingsbedrijf Houtepen uit Goirle.

Het verdienmodel onder de loep

“De crisis liet haar sporen na. Ik heb goede medewerkers moeten ontslaan en zag de kosten oplopen terwijl de omzet daalde. Scherp aangenomen projecten, met lange afwikkelingen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Met Robert Soethout ben ik in zee gegaan om met name het verdienmodel onder de loep te nemen. Zelf zit je soms te veel midden in het bedrijf. Hij kijkt daar met een gezonde afstand naar. We hebben toen gelijk doorgepakt, ook op andere aspecten.

Robert kende ik al vanuit ons gezamenlijke netwerk. Dat heeft twee kanten: enerzijds geef je een bekende een behoorlijk kijkje in je keuken, anderzijds weet je dat je hem kunt vertrouwen. Dat laatste is belangrijk voor mij, want je geeft al je gegevens prijs. Robert is een netwerker en verbinder pur sang. Dat betekent dat hij voor mij soms kansen ziet in samenwerkingen met andere partijen. Toch zal hij nooit zonder je toestemming mensen aan je voorstellen.”

Omgaan met de huidige markt

Het coachingstraject leverde Geert-Jan veel op. En nog. Zoals concrete tools om financiële zaken inzichtelijk te maken: “Het werken met forecasting en begrotingen werkt efficiënt. Voorheen schoof ik dat voor me uit, levend in de waan van de dag. Robert houdt me bij de les. Gedurende het traject raakten we meer essentiële ondernemersaspecten. Hoe leid je 20 man personeel? Hoe ga je om met de huidige markt? Als aannemer word je tegenwoordig vaak vergeleken met ZZP’ers qua tarifering. Hoe ga je daarmee om? Ook daar hebben we het uitvoerig over gehad en heb ik mijn standpunt ingenomen. Dat raakt ook de marktbewerking weer.

Familiebedrijf

Pluspunt vind ik de gemoedelijke persoonlijkheid van Robert. Ook privéomstandigheden kunnen invloed hebben op je werk, daar valt met hem goed over te praten. Bovendien voel je bij een familiebedrijf een bepaalde ‘druk’ om het levenswerk goed voort te zetten. Of dat nou terecht is of niet, het kan je belemmeren. Robert begrijpt die bedrijfscultuur. Wat overigens niet wil zeggen dat hij niet confronteert. Bij het analyseren van mijn sterke en zwakke kanten moest ik vol aan de slag met de minder sterke kanten. Dat is niet altijd leuk, maar wel noodzakelijk.

Koerswijziging

Geert-Jan beveelt Robert Soethout vooral aan bij ondernemingen die op een kruispunt staan. “Dat kan een koerswijziging zijn, maar ook een veranderende markt, groei of krimp. Veel ondernemers zijn gewoon steengoed in hun vak, maar niet voorbereid op alles wat er op hen af komt. Eragin, Robert Soethout, is dan de perfecte partij om in te schakelen.

Inmiddels heeft Houtepen BV weer een stevig fundament. Nog altijd spar ik een keer in de zes weken met Robert. Het houdt me scherp en geeft me rust. Vooral bij lastige kwesties of gesprekken is het fijn om goed beslagen ten ijs te komen.”

Meer weten?
Wil je meer weten over Aannemersbedrijf Houtepen? Volg dan deze link naar de website.

Sluiten